meisje met bloemenkrans (650 x 350 px)

Wat is psychomotorische begeleiding

Heeft je kind extra begeleiding op school, maar lijkt het maar niet beter te gaan? Of kan je kind het ene moment iets wel en het andere moment niet? Heb jij het idee dat het er wel in zit, maar nog niet uit komt bij je kind?

Heeft je kind last van brandende ogen of vaak knipperen? Heeft je kind een scheve houding? Is je kind erg wiebelig, onrustig, motorisch onhandig en ongeduldig? Is je kind extreem angstig en teruggetrokken of juist heel erg aanwezig? Kan je kind niet goed slapen of ademt je kind door de mond?

Heb jij het gevoel dat er iets onder het leer- of gedragsprobleem zit en wil je weten wat dat is?

Ademhaling, reflexen, lichaamshouding en visuele perceptie kunnen een mogelijke oorzaak zijn van leer- en gedragsuitdagingen.

Als er stukjes ontbreken of er geen balans is tussen de psyche (het brein) en de motoriek (het lijf), kunnen er problemen ontstaan bij het leren en (sociaal) gedrag. Bij de psychomotorische begeleiding werken we aan de oorzaak. Hierdoor komt de balans tussen hoofd, lijf en hart terug. Deze behandelvorm is daarom ook zeer geschikt voor volwassenen.

Voor wie is psychomotorische begeleiding

Psychomotorische begeleiding is er voor grote en kleine vuurvlinders die:

  • aan de oorzaak van gedrags- of leeruitdagingen willen werken
  • gedrag zien als een signaal en ingang naar de oplossing en niet als oorzaak van het probleem
  • leer-, ontwikkel- en gedragsuitdagingen willen verminderen of oplossen zonder medicatie
  • geen quick fix verwachten, maar gedurende een langere periode ook oefeningen thuis willen doen

Kijk hieronder bij ademzorg, reflexintegratie en houding & visuele perceptie welke symptomen je kunt tegenkomen.

Hoe ziet een behandeling eruit

Tijdens de eerste ontmoeting met jouw kind staat ontspanning en elkaar leren kennen centraal. Door een gesprekje, een spel te spelen of creatief bezig te zijn verkennen we

tegen welke uitdagingen je kind aanloopt en wat je kind zou willen veranderen.

De eerste twee of drie sessies doe ik een onderzoek, afhankelijk van de belastbaarheid van jou of je kind.

In de volgende sessies leer ik jullie oefeningen die de reflexen helpen integreren. Bij de oefeningen wordt het hele lijf en alle zintuigen ingezet, zoals massages, bewegingsoefeningen, trampoline springen, parcourtjes, hoelahoepen, balspelletjes en nog veel meer. In overleg kiezen we de oefeningen die jullie thuis gaan oefenen.

Een combinatie van coaching met coaching en/ of leerbegeleiding is mogelijk, soms zelfs gewenst.

Ademzorg

Onjuist ademhalen kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen en volwassenen. Het verstoord namelijk processen die zich in je lijf afspelen en heeft bijvoorbeeld invloed op je gezondheid, gedrag, concentratie en je vermogen tot leren.

De ademhaling kan verbeteren door oefeningen, voedingsadviezen en supplementen.  Lees meer…

Reflexintegratie

Onze eerste bewegingen zijn reflexmatig, ze reageren op een prikkel. Het is de bedoeling dat de reflexen integreren, d.w.z. niet meer reageren op een prikkel. Als reflexen actief blijven heb je minder toegang tot je je emotionele- en denkbrein. De hersenstam blijft voortdurend alert en je stresssysteem blijft aan staan. Er kunnen dan allerlei problemen ontstaan met motoriek, leren en gedrag, sensorische verwerking en emotionele rijping.  Leer meer…

Houding & visuele perceptie

Visuele waarneming (perceptie) en lichaamshoudingsbewustzijn(proprioceptie) zijn met elkaar verbonden. Het gaat over de verwerking van alle zintuiglijke informatie die binnenkomt. En dat heeft invloed op hoe je de wereld om je heen waarneemt en hoe je je in de ruimte kunt bewegen. Lees meer…

Maak een afspraak

Neem contact op voor meer informatie of een intake gesprek.

Verstuur

Wat anderen zeggen

Mag ik jullie helpen?

Maak een afspraak